Arkiv


Pomorfestivalen 2021


Pomorfestivalen 2020

Pomorfestivalen 2019

Pomorfestivalen 2019

Rekved og gammelt materiale har fått nytt liv i Vardø.​

– Vi har funnet fram gammel rekved og materiale i Vardø, slik at kunstverket blir en del av historien i Vardø. Dette er fiskere som bærer sin båt.
Kunstverket «Fiskere bærer lys» (Holding the light) som er finansiert gjennom prosjektet «Ren og pen Vardø kommune» er noe vi i Vardø er skikkelige stolte over 🤗💙. Takk til SpareBank 1 Nord-Norge som gjennom samfunnsløftet bidrar til slike viktige brobygger prosjekt🙏🏼.

Pomorfestivalen 2018

Se Taibola vise deg sine opplevelser i Vardø:

Taibola i Vardø under Pomorfestivalen 2018

Nytt minnesmerke: Onsdag ble det reist et nytt minnesmerke for partisanene, denne gangen på Segelkollen. Her ble tre personer drept av tyskerne i 1943.

«Partisanene ga sitt liv for Norges frihet – nå er det på tide at flere av oss får høre om innsatsen deres»

Selv visste jeg ingenting om partisanene i nord før jeg flyttet til Finnmark, skriver redaktør Anniken Renslo Sandvik.

Pomorfestivalen ble arrangert for 28. år på rad i Vardø. Den tradisjonsrike festivalen markerer handel med Russland.

I år var det kulturutveksling med russiske aktører fra Arkhangelsk-regionen, og på så måte styrker festivalen samarbeidet og kommunikasjonen mellom Vardø og Arkhangelsk som vennskapsbyer.

Fairer gammelt samarbeid med ny aktivitet

Sirkusartister, musikere, designere, håndverkere, journalister, fotografer og radiomastører fra Russland har satt sit preg på Vardø under Pomorfestivalen.

Pål Ytterstad (t.v.) flyttet fra Vardø som 10-åring. Nå er han tilbake med et minnerikt bilde som faren sto for i 1966. Her sammen med ordfører Robert Jensen.

Pål flyttet fra Vardø da han var 10 år – nå har han tatt med seg en gave hjem.

Da faren til Pål Ytterstad var telegrafist på Vardø Radio, sendte han fotoapparatet sitt med Viggo Eriksen opp i radiomasta i 1966. Resultatet ble 10-15 bilder av hele byen. Under Pomordagene i Vardø ble bildet gitt som gave til hjembyen – og familien Eriksen.

– Allsang og Vardø-sanger med Pedro er Vardø by. I tillegg er det masse familie og kjentfolk under Pomordagene, uansett hvor du snur deg er det kjente og glade fjes.

Det sier Erik Nilsen, som lørdags kveld var på allsang med Pedro og Bill i Varangerkokken matfestivaltelt.

Samlet seg for å nyte allsang og matfestival.

Det har vært liv og røre i festivalteltet i Vardø hele helgen gjennom.

NRK 2018

Pomorhandelen gjorde at Finnmark på 1800-tallet framsto som et attraktivt område for tilflytning av nordmenn fra sør og kvener fra Finland. De første byene i nord, som Vardø, Hammerfest og Tromsø ble etablert for å formalisere handelen. Vardø ble den viktigste byen – pomorhovedstaden i Norge. Byen har hatt et eget pomormuseum siden 2005.

Fem artige fakta om Norges og Russlands felles fortid

Når Pomorfestivalen nå arrangeres i Vardø, er det for å hylle pomorhandelen som i flere århundrer foregikk mellom nordmenn og russiske sjøfarere. Hva vet vi egentlig om disse historiske «harryturene»?

Pomorfestivalen 2017

OPPTRER PÅ HJEMMEBANE: Vardøjente Veronika Karlsen (21) har kommet hjem for å opptre under Pomorfestivalen. – Er ikke vi heldige?, sier festivalsjef Gry Anita Kristiansen.

Veronika (21) ringte hjem og lurte på om hun fikk spille under festdagene. Da ble plakaten ryddet: – Jeg er litt nervøs

Da Veronika Karlsen ringte hjem til Pomorfestivalen for å høre om hun fikk spille, kom det et rungende «ja» i den andre enden.

Irina Cherepanova driver med papirleire, og akkurat nå lager hun lundefugler. Nå har hun vært i Vardø for femte gang. Tidligere i år kom hun for å holde kurs i kunsten å bruke papirleire.

Vil gjøre lundefuglen til kjendis i nabolandet

– Mange tror det er en fantasifugl, som ikke finnes i virkeligheten, sier Irina Cherepanova.

Pomorfestivalen 2016

Da Kari Lund Johnsen forlot første rad for et dobesøk, besluttet Halvdan Sivertsen å trykke på pauseknappen til hun var tilbake. Det resulterte i at Arnfinn Vangsvik (nummer to fra høyre) fikk en ny sidekamerat

Halvdan stoppet konserten for å vente på Kari fra Vadsø.

Da Kari Lund Johnsen forlot første rad for et toalettbesøk, tok Sivertsen pause.

Pomorfestivalen 2015

Her er den typiske vardøkaken, nemlig saltkake, tebrød og epleterte, og alt bakt etter gamle oppskrifter fra Mathisens familie. Fram til år 2000 holdt hun nemlig liv i familiebakeriet Martinusen bakeri, bakeriet som ble åpnet i 1917, drevet av Lanas besteforeldre og foreldre. Men så kom nedgangstidene, og Lana søkte en tryggere jobb.

Alle ville sikre seg en bit av Lanas kaker.

Etter 15 års fravær, stilte Lana Mathisen opp med tradisjonsrike vardøkaker lørdag. Dem var det mange som hadde savnet.

– Å få reise rundt med et sirkus var en guttedrøm den gangen, og nå har jeg hatt den opplevelsen. Nå har jeg denne vogna, og den skal stort sett stå her i Vardø. Men jeg har bestilt plass i Vadsø under Varangerfestivalen, så noen ganger skal jeg nok flytte litt på meg. Når det passer slik, sier han.

– Jeg finner jo på alt mellom himmel og jord.

Arnt kjøpte seg smultringvogn.

Siss Heidi Hansen driver bedriften Molta AS på Rolvsøya i Vest-Finnmark. Forrige uke var hun på plass i Vardø, både for å vise fram produktene sine, og for å hente nye impulser.

– Fint å samles for å utveksle tanker og ideer.

Siss Heidi Hansen driver bedriften Molta AS på Rolvsøya i Vest-Finnmark. Forrige uke var hun på plass i Vardø, både for å vise fram…

Pomorfestivalen 2014

Programmet er klart for sommerfest i byen. Det mener programansvarlig Hans Stapnes, kulturpilot i Vardø kommune.

– 25 år er jo et lite jubileum, det er jo det. Da er det viktig å få en artist som kan åpne festivalen på skikkelig vis, og det mener vi Kari vil gjøre. Det er noe med de strengene hun treffer i en slags nordnorsk sjel. Hun treffer folk på en måte som gjør at publikum kjenner musikken som sin. Hun er vår, sier Stapnes

Kari Bremnes skal åpne den 25. Pomor-festivalen i Vardø.

Programmet er klart for sommerfest i byen.

Pomordagene 91 og 92

Det første året det ble arrangert pomordager var i 1990, året etter 100 års jubileet til Vardø. Her er noen bilder fra år 2 og 3.

SE BILDENE: De to første Pomordagene i nyere tid (91 og 92)