WIND FROM THE EAST

Pomorfestivalen har gjennom sine 30 år stadig kunne presentere nye kunstnerne som har formidlet sine inntrykk av vår historie, kultur og levemåte. I år får Vardø besøk av kunstmaleren Igor Filippov. Han har sin kunstnerutdannelse fra St. Petersburg, og har bodd og arbeidet både i Arkhangelsk og Severodvinsk. De seneste år har han bodd i Kharkiv sammen med sin ukrainske kone. Da den grusomme krigen i Ukraina brøt ut klarte de i hui og hast å rømme. Hjemmet deres ble truffet av et missil og er delvis ødelagt. Om, og når, de kan komme seg hjem er uvisst. 

Igors kunst har stor utbredelse og vært sett i land som Russland, Ukraina, Norge, Sverige, USA, England og Frankrike. Hans bilder er å finne i mange museer og samlinger i forskjellige land. Mange av dem også i Norge. Igor Filippov besøkte Norge for første gang i 2002. Siden 2007/2008 har han besøkt Kjøllefjord hvert år for å samle inntrykk og arbeide med sine bilder, men også holde kurs for både unge og eldre med interesse for maling. Det er på Christensen-bruket han har sin base når han er i Kjøllefjord. Her har han muligheten til og både male og lage grafiske trykk. 

Filippov er veldig interessert i skandinavisk mytologi og nordlige historier. Dette er grunnlaget for temaene i maleriene hans. Han kombinerer disse mytene med natur i sine fortellinger. Hans mange bilder fra kyst- og fjordstrøkene i Øst-Finnmark er naturskildringer iblandet mytologi og skildringer av livet ved havet

Selv sier Igor om sin kunst: 

Jeg jobber med maleri og grafikk. Generelt tema for arbeidet mitt er myter om forskjellige kulturer. Det er ikke en illustrasjon av klassiske myter. Det er mine indre myter. Myte har ikke bare blitt en uuttømmelig kilde til historier, ikke bare en måte å forankre deres kreative forskning i den ærverdige europeiske tradisjonen, men fremfor alt – del av en personlig verdensfølelse.

Vardøværingene og andre besøkende kan se frem til et spennende møte under Pomorfestivalen med en kunstner av internasjonalt format. Utstillingen Wind from the east – Vind fra øst – formidler han sine forestillinger om naturen, livsvilkårene og menneskene ved havkanten i nord.

Asbjørn Nilsen har skrevet en artikkel om Igor Filippov i Årbok for Vardø 2020. Årboka, Havet gir -Havet tar, har som omslag Igors maleri En dråpe av håp. 

Igor Filippov sin hjemmeside: www.igorfilippov.com 

Vel møtt en givende kunstutstilling på Glasshuset. Åpning torsdag 28. juni kl. 11.00. Kafé og servering ved Vardø Damekor. Utstillingen vil være åpen torsdag til lørdag.