Pop-up museum i Strandgata: Fisk og fugl, champagne og ull

I år som tidligere år har Pomorfestivalen samarbeid med Vardø Museum. Gjengen på museet har hevet seg rundt og fikser i år et pop-up museum i festivalgata. Dermed vil du under Pomorfestivalen få reise gjennom Vardøs historie som handels- og kystby.

Fra onsdag til lørdag mellom kl. 10.00 og 17.00 i festivaluka vil utstillingen Fisk og fugl, champagne og ull, by på både kultur- og naturhistorie. Den vil vises og skape liv i et praktbygg i sentrum. Vardø Museum har også flere andre poster på programmet.

Litt historie om bygget de trår inn i tar vi med. Det har i følge kunnskapsrike kilder sannsynligvis byggeår 1899, og var opprinnelig forretning og bolig for Anton Holmboe, før Kanstad & Bye overtok. 

Holmboe etablerte virksomhet i Vardø, og var byens nest største kjøpmann, og en initiativsrik foregangsmann i Finnmark. Holmboes forretninger omfattet innkjøp og eksport av fisk, handel med blant annet kull, trelast, never, salt og høy, og agentur innen brann- og sjøforsikring. I en periode på syv år, fra 1861 til 1866, var han Vardøs ordfører. (Wikipedia)

Kanstad & Bye var en sentral og mangfoldig forretning som drev med både assorterte jern- og trevarer i mange tiår. Mange eldre kaller bygget for dette på folkemunne. For yngre også kjent som skobutikken, Haddys, elektro og lekebutikken. 

Nå blir det altså pop-up museum, med en museumsbutikk med litt av hvert. I tillegg er Pomormuseet åpent gjennom hele sommeren. 

Vi gleder oss!